Tuinieren in de herfst

We zitten in de herfst, avonden worden korter en de winter is in aantocht. Wat kan je aan je tuin doen in de herfst? Voorbereiden voor de winter.

Planten en verplanten

De herfst is een geweldige periode om te verplanten omdat de grond vochtig is van de afgelopen regenbuien. De grond is nog warm van de zomer waardoor planten nog kunnen wennen aan hun nieuwe plek en nieuwe wortels kunnen vormen.

Dit betekend dat je ook nieuwe planten kunt inplanten zonder zorgen. Het is de laatste kans om voordat de winter invalt nog kleur aan te brengen in de tuin. Rozen bijvoorbeeld, plant je het best in het najaar voor de eerste nachtvorst.

 

Bollen planten

De beste periode om bollen te planten is in de herfst. Zo ben je er van verzekerd dat de bloemen die ontsluiten uit deze bollen op het juiste moment het daglicht zien en met hun prachtige kleuren de tuin opvrolijken.

Belangrijk is de positie van de bollen zodat ze goed kunnen gedijen en tot wasdom kunnen komen. Bollen houden van frisse vochtige grond in het voorjaar en zomers kunnen ze droge grond prima verdragen. Het planten van de bollen doe je zo diep als drie keer de hoogte van de bol. Je kunt hierbij gebruik maken van een bollenplanter.

Snoeien van heesters en vaste planten

De meeste vaste planten sterven af in het najaar. Het blad verkleurt en de stelen worden slap of verdrogen. Dan is het zover om de planten af te knippen zodat de tuin er netjes uit ziet en de planten nieuwe blad rozetten kunnen vormen voor het komende jaar.

Heesters knip je meestal voor een kwart terug. Dit geld alleen voor heester die bloeien op het nieuwe hout. Heesters die bloeien op tweejarig hout verjong je door een derde van de oude takken er uit te snoeien. hierdoor stimuleer je dat ze blijven uitlopen van onderaf waardoor je ze goed kan blijven verjongen.

Hagen snoeien

In de herfst worden de hagen voor de laatste keer geknipt. De groei is er nu uit waardoor ze strak en netjes de winter door kunnen. Let op overhangende takken dat ze de heg niet bedekken. Knip ze weg om lelijke plekken in de heg te voorkomen.

Gazon

De winter met zijn lage temperaturen en veel vocht heeft zijn weerslag op het gazon. Dat is de reden dat het gras voor de winter met speciale voeding wordt behandelt. Dit zorgt er voor dat het gazon sterker wordt zodat het de winter beter kan doorstaan. Het is ook heel belangrijk om gevallen bladeren regelmatig van het gazon te verwijderen. Dit voorkomt schimmels, mos en lelijke plekken. Meestal wordt het gras half november voor het laatst gemaaid. Zorg er voor dat je het gras niet korter maait dan 5cm zodat het beter bestand is tegen de winter.

 

Er is nog meer wat kan gebeuren voor de eerste nachtvorst:

 • Bescherm rozen en andere vorstgevoelige planten tegen de vorst met dennentakken, bladeren of potgrond. Een alternatief is bubbelplastic.
 • Opgraven van zomer bol en knolgewassen zoals Dahlias en bewaar ze droog, donker en vorstvrij.
 • Pot planten die moeten overwinteren naar binnen halen.
 • Watersystemen ontkoppelen en ontdoen van water.

Zo kan je met een gerust gevoel de winter in en genieten van je vrije tijd.

 

Het bericht Tuinieren in de herfst verscheen eerst op Gooisch Hoveniersbedrijf.

Video Gooisch Hoveniersbedrijf

Gooische Hovenier

Het bericht Video Gooisch Hoveniersbedrijf verscheen eerst op Gooisch Hoveniersbedrijf.

Tuinaanlegger in het Gooi

Tuinaanlegger in het Gooi

De aanleg van uw tuin is bij ons in goede tuinmans-handen. Tuinaanleg is een vak apart; een professionele aanleg van uw tuin voorkomt teleurstellingen naderhand. Naast het fraai aanleggen van uw tuin denken wij graag mee over de mogelijkheden wat betreft beplanting, bestrating en andere aangelegenheden zoals buitenkeukens of leuke manieren om de tuin kindvriendelijk te maken.

Wat kunnen wij voor u betekenen op het gebied van tuinaanleg?

Of u nu grote of kleine wensen heeft, wij kunnen het hele traject van de tuinaanleg voor u behartigen. Het grondwerk, het leggen van sierbestrating, het aanleggen van vijvers en waterpartijen, het zetten van pergola’€™s, schuttingen en prieeltjes en het aanbrengen van beplanting. Het wordt allemaal voor u gedaan. U heeft bovendien de keuze om dit alles in een maal te laten doen of het karwei uit te laten voeren in fases. Kijk eens op onze projecten pagina voor een aantal voorbeelden van de tuinen die wij voor verschillende tevreden klanten hebben aangelegd.

Op welke manier verloopt het proces van tuinaanleg?

Het is absoluut niet verplicht, maar het mooiste resultaat bij een tuinaanleg bereikt u indien we mogen werken vanuit een goed tuinontwerp. Ook tuinontwerp pakken wij graag voor u op voordat we met de tuinaanleg van start gaan. Wanneer u de opdracht heeft gegeven voor de aanleg van uw tuin, dan maken wij goede afspraken met u aangaande de periode waarin dit plaats zal vinden, de budgetten en vanzelfsprekend over wat we exact gaan uitvoeren. Wanneer de grote dag is aangebroken komen wij ons keurig even melden aan de deur en kan het werk beginnen. Op het moment dat de tuin klaar is, lopen we alles nog graag even met u na om te zien of u content bent.

Bent u geïnteresseerd? Neem dan rustig contact op.

Spreekt onze visie op tuinaanleg u aan en denkt u erover om uw tuinaanleg door ons te laten verzorgen? Neem dan contact op met ons op. Laat een vraag en uw adresgegevens achter via het onderstaande contactformulier.

Wij horen graag van u!

 


  Gratis Offerte Aanvragen

  Adres

  Opdracht

  Contactgegevens
  Borders opknappen

  Borders opknappen

  Borders opknappen

  Je kan het best je borders opknappen tussen half maart en half april. En dat hoeft zelfs geen euro te kosten!

  Ook vaste planten hebben jammer genoeg  geen eeuwige leven. Na een jaar of vier vijf beginnen veel soorten kwaliteit te verliezen. Hogere soorten zoals:

  • Delphinium (ridderspoor),
  • Lavatera en
  • Helenium

  en middelhoge bloeiers als:

  • Solidago (guldenroede)
  • Phlox

  Deze worden in de kern kaal en gaan aan de buitenkant rommelig uitgroeien. Ook de kern van populaire rand- en kruipplanten kan op den duur lelijk worden, met name bij gipskruid, lavendel, en scheefbloem (Iberis).

  Daarom is het aan te raden om deze en andere vaste soorten na drie of vier jaar te verjongen. Dat kan je het beste doen tussen half maart en half april – de periode die algemeen wordt beschouwd als de beste planttijd voor vaste planten.

  Hoe doe je dat?

  Verwijder eerst alle afgestorven delen en haal de wortelkluit van de plant met een scherpe spade behoedzaam uit de grond. Scheur vervolgens de jongere buitenste delen van de wortelkluit af. Meestal kan je dat met de hand doen, maar soms zal je een spade of een scherp mes moeten gebruiken. De oude kern van de kluit kan bij het groenafval. Zet vervolgens de gescheurde planten in de schaduw en verwijder al het onkruid dat tussen de wortels zit. Tijdens het planten kan je een beetje potgrond toevoegen voor extra voeding.

  Houtachtige gewassen zoals schildzaad (Alyssum), Aubrietia en Iberis kan je verjongen door stekjes te maken. Snijd de jonge scheutjes voorzichtig van de onderkant van de moederplant en laat ze binnenshuis worteltjes vormen in water. Plant de scheutjes daarna uit in potjes. Tussen half augustus en eind september kan je de oude plant uit de grond halen en vervangen door de nieuwe plantjes.

  Zelf je borders opknappen hoeft dus helemaal niet ingewikkeld te zijn en kan je dus geld besparen. Wil je het toch liever uitbesteden? Dat kan natuurlijk ook. Neem dan contact op voor een vrijblijvende offerte.

   

  Nu Gratis Offerte

  Het bericht Borders opknappen verscheen eerst op Gooisch Hoveniersbedrijf.

  Bestrating opknappen

  Bestrating opknappen

  Bestrating opknappen

  Sinds jaar en dag zijn wij werkzaam in het Gooi & omstreken. Dankzij het vertrouwen van onze klanten en onze werkwijze zijn wij uitgegroeid tot een veelzijdig bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan:

  • tuinen ontwerpen
  • tuinen aanleggen
  • renoveren van tuinen en terrassen
  • (her)bestraten van opritten en parkeerplaatsen,
  • schuttingen plaatsen
  • vlonders maken
  • aanleggen van vijvers

  Jouw wensen staan centraal

  Bij Gooisch Hoveniersbedrijf staan jouw specifieke wensen centraal, want alleen dan kunnen wij voor jou de werkzaamheden uitvoeren zoals je ze voor ogen hebt. Of het nu gaat over het renoveren van een complete tuin, tuinaanleg, terrasbestrating, het plaatsen van een schutting of het aanbrengen van sierbestrating. In je tuin, oprit of bedrijfspand, wij staan overal voor open. Hoe gaan wij te werk? Wanneer je een project wilt laten uitvoeren door ons, maken we een afspraak om bij je langs te komen en samen met jou te bespreken wat jouw specifieke wensen zijn. Daarna ontvang je van ons een eerlijke en scherpe offerte, zodat je precies weet waar je aan toe bent. De werkzaamheden worden volgens de afgesproken planning uitgevoerd.

  Kwaliteit vinden wij erg belangrijk

  Wij stellen aan onze medewerkers die de werkzaamheden voor jou uitvoeren hoge eisen. Dat doen wij omdat wij kwaliteit erg belangrijk vinden en omdat wij tevreden klanten willen hebben. Wanneer wij bij jou een terrasbestrating mogen aanleggen moet deze vanzelfsprekend aan de hoogste eisen voldoen. Alleen dan kunnen wij ons in positieve zin onderscheiden. Wij zijn pas tevreden met de tuinaanleg wanneer jij als opdrachtgever tevreden bent. Voor meer informatie of een vrijblijvende offerte over tuinaanleg, terrasbestrating, tuin opknappen of schuttingen plaatsen, neem dan contact op.

   

  Nu Gratis Offerte

   

  Het bericht Bestrating opknappen verscheen eerst op Gooisch Hoveniersbedrijf.

  Tuinrenovatie

  Tuinrenovatie

  Tuinrenovatie

  Wanneer begin je met een tuinrenovatie? Er kunnen genoeg redenen zijn om je tuin te renoveren. Bijvoorbeeld een slecht onderhouden tuin, waardoor de beplanting helemaal uit model is gegroeid en delen van de tuin zijn verzakt.

  Maar het kan ook zijn dat de tuin is verouderd en dat je toe bent aan iets nieuws.

  Er zijn een aantal werkzaamheden die veel voorkomen bij tuinrenovatie zoals:

  • Weghalen van boomstronken
  • Snoeien van bomen en heesters
  • Af- en aanvoeren van grond
  • Straatwerk herstellen
  • Schuttingen vervangen

  Er zijn nog veel meer redenen te bedenken waarom het nodig kan zijn om je tuin te laten renoveren.

  Voordelen tuinrenovatie

  Het voordeel van tuinrenovatie is dat het ontwerp van uw tuin grotendeels in tact blijft.

  Een tuinman kijkt welke planten er verplaatst moeten worden en of dat kan. Er wordt ook gekeken wat er gesnoeid kan worden.

  Je tuin wordt dus grondig en nauwkeurig onder handen genomen, zonder dat je alles opnieuw moet aanschaffen. Daarom is het renoveren van je tuin een stuk voordeliger dan een nieuwe aanleg.

  Uitstraling

  Door de tuin te renoveren, behoudt je tuin zijn mooie volwassen uitstraling. Door de bestaande planten, struiken en bomen te gebruiken, blijft alles groen.

  Bij een nieuw aangelegde tuin moet je vaak geduldig zijn voordat de planten hun uiteindelijke vorm hebben aangenomen en de tuin mooi wordt.

  Door je tuin te renoveren heb je direct resultaat en kan je direct genieten.

  Kosten renovatie

  Wil je exact of de gemiddelde kosten weten voor het renoveren van je tuin? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan en bespaar op de kosten van je tuinrenovatie.

   

  Nu Gratis Offerte

  Het bericht Tuinrenovatie verscheen eerst op Gooisch Hoveniersbedrijf.

  Tuinontwerper

  Tuinontwerper

  Tuinontwerper

  Om je in je eigen tuin thuis te voelen is het belangrijk dat de tuin zo is ontworpen dat deze bij jou en je wensen past. Dit kan je vanzelfsprekend zelf doen, maar het is ook mogelijk de hulp in te schakelen van Gooisch Hoveniersbedrijf. Het is vaak lastig om alle wensen zelf vorm te geven. Daarom kan een beetje hulp van een tuinontwerper het verschil zijn tussen een onbevredigend en een fantastisch resultaat.

  Wat wij doen als tuinontwerper

  Wij zorgen dat je tuin specifiek voor jou wordt ontworpen, waarbij rekening gehouden wordt met jouw specifieke wensen, mogelijkheden en omstandigheden. Hierdoor wordt het dus geen ‘dertien in een dozijn’-tuin, geen standaard-tuin die al in de la klaarligt.

  Wat maakt het verschil?

  Een goed tuinontwerp en een goed doordacht beplantingsplan kunnen zorgen voor een tuin die niet alleen past bij je budget, maar kunnen ook op de langere termijn veel geld kan besparen. De juiste keuze van harde materialen en planten kan ervoor zorgen dat je niet al na een paar jaar de tuin weer moet aanpassen of de planten moet vervangen.

  De creatieve vertaling van jouw wensen kan natuurlijk in de stijl die bij jou past. Van modern minimalistisch tot landelijk romantisch. Wel zal er altijd sprake zijn van een heldere duidelijke vormgeving zonder overbodige tierlantijnen, waarin alle functies een plek hebben gekregen, maar waarbij sprake is van een geheel, niet van het naast elkaar plakken van de verschillende functies van de tuin. Dus waarom eigenlijk geen tuinontwerper?

  Belangrijk

  Onze belangrijkste taak is om jouw tuin, patio, balkon of dakterras zo goed mogelijk te ontwerpen. Vandaar dat wij veel aandacht besteden aan jouw specifieke wensen. Met het ontwerp in de hand in combinatie met een beetje handigheid en tijd is het vaak goed mogelijk om je tuin helemaal of gedeeltelijk zelf aan te leggen.

  Daarnaast kunnen wij vanzelfsprekend op jouw verzoek ook zorgen dat je tuin helemaal of gedeeltelijk wordt aangelegd. Vraag hier onder vrijblijvend een offerte aan.

  Nu Gratis Offerte

  Het bericht Tuinontwerper verscheen eerst op Gooisch Hoveniersbedrijf.

  Tuinman

  Tuinman

  Tuinman

  Houd je van een weelderig bloeiende tuin maar heb je zelf geen groene vingers? Niet getreurd dat geldt voor meer mensen. Er zijn genoeg tuinmannen die met veel plezier je tuin willen opfrissen en bij houden. Alles wat je moet weten over een tuinman vindt je hier.

  Wat kost een tuinman nou eigenlijk?

  Is je haag ontploft, groeit het gras overal en nergens of domineert onkruid de tuin? Dan is het tijd om de tuin eens lekker op te knappen. Wij gaan vrijblijvend met je om tafel om te praten over de juiste aanpak en de kosten zodat je precies weet waar je aan toe bent. Omdat elke tuin anders is maakt dat het lastig om een gemiddelde prijs te noemen.

  Tuinman of hovenier?

  De tuinman is gespecialiseerd in tuinonderhoud en tuinrenovatie. Een hovenier is gespecialiseerd in tuinontwerp en tuinaanleg. Hij kan ook alles wat een tuinman kan. De hovenier is dus een alles kunner.

  Wat kan de tuinman voor je doen?

  Een tuin goed blijven verzorgen kost vaak heel veel tijd. Tegenwoordig zijn we allemaal veel te druk en komen we niet aan de tuin toe. Toch willen we na een drukke dag kunnen genieten in de tuin van het mooie weer. Dan past het je beter om de tuin te laten onderhouden door een tuinman. Je kan er voor kiezen om eenmalig je tuin een flinke opknapbeurt te geven of per seizoen, maandelijks of misschien wel wekelijks. Veelvoorkomende taken van een tuinman zijn:

  • Gras verticuteren, mesten, zaaien en maaien: In het voorjaar wordt het gras meestal geverticuteerd. Vervolgens wordt er gezaaid en gemest om het gras in optimale conditie te herstellen. Over het algemeen wordt er 1 a 2 maal per week grasgemaaid. Dit vormt een betere grasmat en gaat onkruid tegen.
  • Snoeien en onkruid verwijderen: Wanneer je minimaal tweemaal per jaar een onderhoudsbeurt laat doen, bijvoorbeeld voor de zomer en winter, blijft de tuin er netjes uit zien. Denk aan het vervangen van dode planten, onkruid verwijderen, mesten en het snoeien van bomen, heesters en hagen.
  • Renoveren en aanleggen: Wil je bepaalde onderdelen in je tuin veranderen, of de tuin helemaal omgooien, bijvoorbeeld het verplaatsen van een border met bloemen of een stukje bestrating, dat kunnen wij allemaal voor je doen.
  • Opruimen en afvoeren groen en puin: Al het afval dat ontstaat tijdens het aanpakken van de tuin zullen wij zorgvuldig afvoeren. Zo blijf je niet met de rommel opgescheept.

  Wil je meer weten of wat de kosten zijn van een tuinman, vraag hier onder vrijblijvend een offerte bij ons aan.

  Nu Gratis Offerte

  Het bericht Tuinman verscheen eerst op Gooisch Hoveniersbedrijf.

  Tuinier

  Tuinier

  Tuinier

  Je tuin vernieuwen of hulp nodig bij het onderhoud? Daarbij kan je een goede tuinier gebruiken! Gooisch Hoveniersbedrijf staat voor je klaar. Alle stappen van het tuinontwerp tot aan de tuinaanleg en het onderhoud kunnen wij voor je uitvoeren, wat jouw wensen ook zijn. Zoals je van een goede tuinier mag verwachten.

  Onze diensten:

  • Tuinontwerp
  • Tuinaanleg
  • Tuinonderhoud
  • Houtconstructies
  • Beplanting borders
  • Groene daken

  Je kan het zo gek niet bedenken of wij kunnen het maken. Doordat we van alle markten thuis zijn, kunnen we onze projecten sneller afronden. Je hoeft dus minder lang te wachten op het eindresultaat en je zit dus minder lang in de rommel.

  Waarom kiezen voor Gooisch Hoveniersbedrijf?

  Tuinen zijn onze passie en wij vinden niets belangrijker dan een tevreden klant. Daarom doen wij er alles aan om jouw tevreden te stellen en het beste resultaat neer te zetten. Het is tenslotte ons visitekaartje en betere reclame kunnen wij ons niet wensen.

  Kies je voor ons, dan kies je voor:

  • Deskundig advies
  • Ervaren team
  • Gegarandeerd hoge kwaliteit
  • Gecertificeerd bedrijf

  Wat je ook wilt met jouw buitenruimte, particulier of zakelijk, wij voeren het voor je uit. Neem hier onder contact met ons op voor een vrijblijvende prijsopgave.

  Jouw Hovenier? Gooisch Hoveniersbedrijf

  Nu Gratis Offerte

  Het bericht Tuinier verscheen eerst op Gooisch Hoveniersbedrijf.